T. BOREC: Poslaním bude upokojiť situáciu a zvýšiť vymožiteľnosť práva

27.03.2012 Bratislava

Bratislava 27. marca (TASR) - Bezprostredným poslaním nového ministra spravodlivosti bude upokojiť situáciu v rezorte, zvýšiť vymožiteľnosť práva na Slovensku a urobiť také kroky, aby sa justícia vrátila k činnosti, ktorá jej vyplýva z ústavy a zákonov. Pre TASR to povedal budúci minister spravodlivosti Tomáš Borec, ktorý v súčasnosti zastáva post predsedu Slovenskej advokátskej komory (SAK). "Konkrétne priority budú podrobne uvedené v Programovom vyhlásení vlády, nateraz sa k nim vyjadrovať nebudem," povedal Borec. Nasledujúce dni bude venovať odovzdávaniu svojej advokátskej agendy a dokončeniu povinností, ktoré mu vyplývajú z funkcie šéfa SAK. "Nomináciu na funkciu ministra spravodlivosti vnímam ako prejav veľkej dôvery a ocenenia mojej doterajšej profesionálnej kariéry," povedal budúci minister.

Na otázku, ako vníma zmeny v justícii, ktoré presadzovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), zatiaľ neodpovedal, no v minulosti privítal zverejňovanie súdnych rozhodnutí na internete.

Borec je predsedom SAK od roku 2010, no už v roku 2004 bol členom jej disciplinárnej komisie. Do funkcie predsedu SAK nastúpil okrem iného s úlohou vyriešiť pohľadávky, ktoré mali advokáti voči štátu, čo sa mu podarilo.

Je absolventom Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, potom študoval v Londýne a Bruseli. Predtým, ako si v roku 2000 založil vlastnú advokátsku kanceláriu, pracoval aj ako vedúci právneho oddelenia v slovenskej pobočke americkej banky Citibank. Od roku 2001 je členom Rozhodcovského súdu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory a od roku 2005 rozhodcom Centra alternatívneho riešenia sporov týkajúcich sa názvov domén .eu Rozhodcovského súdu pri Hospodárskej komore ČR a Agrárnej komore ČR. Borec sa vo svojej advokátskej činnosti zaoberal najmä obchodným právom, venoval sa aj otázkam pracovného a občianskeho práva a špecializoval sa na internetové právo.

Ako predseda SAK bol Borec za zmeny v zákone o advokácii. SAK pod jeho vedením napríklad navrhovala, aby jeden advokát mohol súčasne vychovávať maximálne troch koncipientov, predĺženie koncipientskej praxe z troch na päť rokov a zavedenie pravidla, aby advokát mohol koncipientov vychovávať až po svojej päťročnej advokátskej praxi. Tieto opatrenia mali podľa neho zvýšiť úroveň a kvalitu právnych služieb.
 

Vyberte región